-senyuman-

bling...bling

Saturday, November 27, 2010

SEJARAH AYAT KURSI

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunnya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya.

Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s.a.w dengan segera memerintahkan Zaid Bin. Tsabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar rumah atau hendak musafir, insyaAllah akan terpilihara lah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah” sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, menaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara Ia dari segala bencana dengan izin Allah.

Syeikh Abu Abbas ada menerangkannya, sesiapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditutupkannya air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

Untuk amalan kita semua……

Fadhilat Ayat al-Kursi mengikut hadis-hadis

Rasullah s.a.w bersabda bermaksud :
“ Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kekafiran di depan matanya.

Sabda baginda lagi ; “ umatku yang membaca ayat Kursi , 12 kali pada pagi jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat 2 rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagai mana DIA memelihara Nabi Muhammad.

Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri memasuki rumah.

Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika perjalanannya. Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

JIka anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah tersebut, eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, Insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar dari[pada ganguan lahir dan batin.

Barang siapa membaca ayat Al- Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat al-Kursi diakhir sembahyang fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

Barang siapa membaca ayat al- Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memeliharaakan di k etas rumahnya, rumah jiran, dan ahli rumah di sekitarnya.

Barang siapa membaca ayat al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang fardu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi juga Allah akan melimpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 malikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan menolak baginya.

Barang siapa membaca ayat Kursi diakhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendaikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

Barang siapa yang membaca ayat Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Wallahu’ alam……

Sekian Terima Kasih.

No comments:

Post a Comment